x
Grill sammenligner
Vælg op til 3 grill, som du ønsker at sammenligne. Du kan frit vælge mellem gasgrill, kulgrill og træpillegrill.
1 grill valgt
Sammenlign Luk sammenligner

Direkte og indirekte grillning på gasgrill – hvordan gør man?

Sven Nielsen er en del af vores PRO BBQ Team og har været det siden vores spæde start - og det er der en grund til. Sven er manden bag ’Boemsen’ og der er gået rigtig uendelige mængder grill, opskrifter, tips&tricks, kul, briketter, træpiller og gas gennem hans grillpit gennem årene.

Indlæg af Sven Nielsen (Boemsen), en del af Backyard Living PRO BBQ Team

Direkte og indirekte grillning – hvordan gør man?

 

Ved en gasgrill med lukket låg kan man tilberede grillmad på to forskellige metoder. Nemlig; direkte og indirekte grillning. Men hvad betyder det? Og hvordan benytter man grillmetoderne rigtigt? Jeg griller rigtig meget og fået en masse god erfaring, som jeg gerne vil give videre. Så hvis du er i tvivl om, hvordan du bruger forskellige grillmetoder på din gasgrill, så læs med her.

 

Direkte grillning
– høje temperaturer, kort tilberedningstid

Metoden ’direkte grillning’ betyder kort sagt, at du har tændt for brænderen/brænderne direkte under din grillmad. Det er altså når den høje varme, som genereres direkte under grillristen, overføres direkte til den mad du griller uden nogen form for omvej. Det, du griller direkte er ofte det, du ellers vil lave på en stegepande.
Direkte grillning er en grillmetode, som egner sig godt til kød med korte tilberedningstider som fx steaks og koteletter. På grund af de høje temperaturer lukker porerne sig i det grillede kød indenfor meget kort tid og kødet forbliver lækkert og saftig. Kødet skal vendes efter kort tid – og helst kun en gang. Derefter har du en sprød stegeskorpe på begge sider.
Grillens temperatur ved direkte grilning er ofte mellem 220 og 300 °C på en almindelig grill.
Napoleons Sizzle Zone er fantastisk til direkte grillning – her flammegriller du på 8-900 °C.

Tip til grillning af steaks:

Hvis du er usikker på, hvornår du skal vende fx din steak, så skal du holde nøje øje med kødets overflade: Når saften begynder at komme ud af de øverste porer, er det tid til at vende steaken, hvis du kan lide den ’medium’. Det skyldes nemlig at de porer, der er på undersiden af dit grillede kød, er blevet lukket af varmen. Er du bedre lide en ”well done” eller gennemstegt steak, så skal du vente yderligere et minut inden du vender den.

Og når du vender din steak, så er en gaffel et fuldstændigt højlydt no-go! Du skal simpelthen bruge en grilltang! Ved at stikke en gaffel i kødet mister du kødsaft og derved øges risikoen markant for at kødet bliver tørt og kedeligt.

Indirekte grillning
– lavere temperaturer, længere tilberedningstid

Metoden ’indirekte grillning’ betyder, at du har tændt for gasgrillen men lagt maden på den del af grillristen, hvor der ikke er tændt for brænderne under. Men indirekte grillning skaber du en slags varmluftovn, så den mad, du griller indirekte er ofte den, du ellers vil lave i en ovn.
For at grille ved indirekte varme har du brug for et termometer, en grill med låg og grillen skal have mindst to brændere. Med to brændere kan du nemlig skabe de nødvendige forskellige varmezoner til indirekte grillning.
Efter du har opvarmet grillen grillen godt, placerer du kødet på grillristen og slukker for brænderen/brænderne i den zone. På den måde har du en god varm grill men maden kommer ikke i kontakt med direkte varme. Du griller indirekte med en varme på omkring 160-200 °C. Denne grillmetode egner sig til tilberedningstider på mere end 15 minutter, fx mørbrad eller steg. Her skal du så bruge et grilltermometer for at overvåge kødets kernetemperatur.

Grill indirekte med tre brændere eller derover:

Hvis du har en grill med tre eller flere gasbrændere, kan du med fordel lægge grillmaden på midten af grillristen. Derefter slukker du den/de brændere, der befinder sig i midten af grillen, og skrue de yderste brænder ned til et sted mellem 160 – 200 °C – afhængig af, hvad du vil grille. Husk at lukke grilllåget.

Grill indirekte med to brændere:

Har du en gasgrill med kun to gasbrændere, så varmer du grillen godt op med begge brændere, slukker derefter den ene brænder og placerer kødet over den ’slukkede’ del. Derefter lukker du låget og dermed kan tilberedningen starte.

Husk at lukke låget – særligt når du griller indirekte

Ved hjælp af et lukket grilllåg, luftindtaget og den ulige varmefordeling i grillen begynder den varme luft ind i grillen at cirkulere. Det kan sammenlignes med varmlufts-funktionen i en ovn. Din grillmad bliver derved tilberedt mere blidt, og du behøver heller ikke nødvendigvis at vende maden, da faren for at maden brænder på er stort set ikke-eksisterende – modsat direkte grillning. Vær dog opmærksom på at hvis du griller mad med meget fedt (flæskesteg, stegt flæsk eller lign.) så brug en solid drypbakke under kødet til at opsamle fedtet og for at mindske risikoen for fedtbrand.

Et lille tip!

En lille tip fra mig, når du tilbereder en steg ved indirekte varme: Det en god ide med jævne mellemrum at pensle stegen med olie eller kødets egen saft. Saften/fonden kan du opfange ved at placerer en drypbakke under kødet. Drypbakkens saft/fond kan også bruges til at fremtrylle en lækker sauce.

Kombination af direkte og indirekte grillning

Nogle gange kan det være en fordel at kombinere de to grillmetoder. Fx ved tykkere steaks eller en saftig steg. På den måde har du mulighed for først at få lukket porerne i kødet og derefter tilberede kødet færdig ved indirekte. Eller lave en ’reverse sear’ hvor du først tilbereder ved indirekte varme og derefter laver en stegeskorpe på kødet.

Vi tager udgangspunkt i førstnævnte:
Først starter du med at give kødet masser af direkte varme for at lave en dejlig stegeskorpe overalt på kødet. Derved sikrer dig at kødets porer er lukket. Hvis du har en Sizzle Zone, så er den fantastisk at bruge her. Derefter går du over til den indirekte grillmetode ved at slukke for en eller flere brændere, som beskrevet tidligere, og tilberede stegen færdig ved hjælp lav varme og grilltermometer.

 

Der findes flere grillmetoder men kan du disse to og finde ud af at kombinere dem, så er du godt dækket ind. Jeg håber, at du er blevet klogere og ønsker dig god fornøjelse med at lege med grill og mad.

Grill-hilsner fra

Sven Nielsen
– en del af Backyard Living PRO BBQ Team

Sven Nielsen

Sven Nielsen er en fast del af vores Backyard Living PRO BBQ Team. Sven repræsenterer Backyard Living til flere demoer og events i Sønderjylland.

#boemsen

Her kan du se Svens seneste opslag på Instagram

Google anmeldelser
4.9
Baseret på 10 anmeldelser