x
Grill sammenligner
Vælg op til 3 grill, som du ønsker at sammenligne. Du kan frit vælge mellem gasgrill, kulgrill og træpillegrill.
1 grill valgt
Sammenlign Luk sammenligner

Kulgrill til kokken med et stort grill-hjerte

Vi er mad-nørder og vi elsker at grille. Er du lige så stor grill-entusiast som os, så elsker du sikkert også at grille med kul, fordi dette føles som den mest rigtige og mest autentiske måde at grille på. Du kender duften af de varme kul, der summer henne i grillstarteren, du mærker varmen brede sig ind over terrassen og du bemærker en speciel følelse, som du kender fra de varme sommerdage som barn, hvor en grill-dag bare var noget helt specielt. Du føler, at grill kun er helt rigtigt, når der bliver brugt kul, og at en gasgrill er at springe over hvor gærdet er lavest. Ligeledes elsker du at lege med naturens elementer, hvor det handler om at få varme, luftfugtighed og cirkulation til at gå op i en højere enhed. Kender du det? Så er du kommet til det rigtige sted.

At grille med kul er for nørde-nørden, som går op i at tilberede sin mad på den helt rigtige ‘grill-måde’, hvor der skal bruges lidt ekstra finesse for at sørge for at varmen befinder sig på de helt rigtige steder og tidspunkter. En kulgrill giver din indre kok en speciel stolthed, også selvom kulgrillen ofte er forbundet med de ‘gamle’ dage, hvor den nemmere og hurtigere gasgrill endnu ikke havde indfundet sig i de fleste danskeres hjem.

Er du oldschool med kul? Ingen problem, for vi har samlet de fedeste varianter af kulgrill fra Napoleon her. God grill-jagt!

Er det oldschool at grille med kul?


Kulgrillen kender vi fra vores barndom hjemme fra parcelhuskvarteret, hvor man, lige så snart de første sommerdage indtog Danmark, kunne lugte den velkendte duft af brændt kul gennem hele kvarteret. Ligeledes husker vi, hvordan vi med spænding helt ned i maven kiggede på, når kulbriketterne skulle varmes op inden vi endelig kunne begynde at grille maden. Det var nemlig altid noget helt specielt at skulle grille, og det var ikke noget man bare gjorde hver dag. Man skulle være tålmodig – og det var der bare et eller andet helt specielt og særdeles hyggeligt over.

Vi husker selvfølgelig også, hvordan maden typisk smagte en smule brændt – på den gode måde – og hvordan vi altid var nødt til at skrabe ydersiden af vores flutes, fordi de lige havde fået lidt for meget varme. Det er en nostalgisk følelse vi får, når vi tænker tilbage på det og ja, det kan godt være, at det virker lidt oldschool at grille med kul i dag, når der findes så mange andre måder at grille på. Der findes jo fx mange fede gasgrill derude, hvor man bare med et enkelt tryk på få minutter kan have varme nok på grillen til at kunne lave lækker grillmad. Men selvom det er en smule gammeldags at grille med kul eller briketter, så er det altså bare stadig den fedeste og mest autentiske måde at grille på.

Hvis du har tiden til det, så kan det i dag stadig godt betale sig, at investere i en kulgrill, idet der bare er et eller andet over det at skulle vente på at kullene bliver varme nok inden du kan grille. Og nå ja, så smager maden altså også vildt godt.

 

Kulgrillen indbyder til hygge i haven


Ja, for mange forbindes kulgrillen stadigvæk med sommer og lange, lyse aftener på terrassen. Kulgrillen er nemlig stadig den dag i dag med til at samle folk i baghaverne landet over til en snak over et glas rosé, mens der ventes på at kullene bliver klar. Senere på aftenen, når solen begynder at gå ned, samles alle omkring den endnu varme grill med skumfiduser og kiks til en omgang s’mores.

Det er altså sommerhygge i Danmark, når det er bedst!  

At grille med en kulgrill er ikke en forhastet affære, men en ting der skal gøres, når der er tid til at hygge om det. Man skal nemlig både have tid til at varme kullene ordentlige op, og så skal man have tid til at grille sin mad ordentligt. Ekstra lækkert er det også, hvis du efterfølgende har tid til at sætte dig omkring bordet med dine gæster eller familie og nyde varmen og duften fra de varme kul resten af aftenen.

Kulgrillen findes i mange varianter, men det er stadig klassikeren – kuglegrillen – som er den mest anvendte til kul. Kuglegrillen har et enkelt udtryk og designet er så stilfuldt, at den faktisk er rigtig flot at have stående i haven. Dette er i virkeligheden nok også derfor den for mange er den foretrukne havegrill. Du kan både få den i en stor størrelse, hvis du er en større familie, men du kan også sagtens få en mindre kuglegrill til den lille familie.

Kuglegrillen er den foretrukne, når det kommer til kulgrill, fordi den er nem at håndtere, og så er den ret nem at grille på. Den giver nemlig en god solid varme ud over den mad man griller, og så afgiver den varme fra alle sider. Grillen har desuden et låg, der giver dig mulighed for at tilberede maden ved indirekte varme. Dette muliggør bl.a. en lang række madretter som ikke nødvendigvis er forbundet med grill, såsom bagning og desserter. Du kan selvfølgelig også tage låget af og anvende grillen som en almindelig åben kulgrill.

 

En moderne form for kulgrill – røgovnen

Rygeovnen er en mere moderne fortolkning af den klassiske kulgrill. En røgovn – også populært kaldet smooker – tilbereder maden med røg, hvilket tilføjer en rigtig god smag til maden. Det kan fx være at du er jæger og gerne vil have røget det kød du lige har fanget, eller du er fisker og gerne vil nyde en røget omgang fisk – måske en omgang røget sild, som dem du kender fra Bornholm.

Det er lidt af en videnskab at bruge en røgovn selv, men har du styr på temperaturer, mængde af fugtighed og hvilken brændsel der skal bruges, så kan du lave røget kød, som smager helt fantastisk. Udover selve røgen, som tilføjer en helt unik smag til både fisk og kød, så kan du også tilføje forskellige krydderier, salt, peber og måske endda sukker til kødet. Røgovnen kræver, at du er nørd med stort N, for det tager sin tid at sætte sig ind i grillens luftfugtighed, varme og cirkulation, så du er sikker på at kødet får de mest optimale betingelser. Men mestrer du det, så er røgovnen et perfekt match til dig.

De fleste røgovne kan anvendes som både røgovn, men også som en lille kuglegrill, så du har to grill i én. Det gør den også meget anvendelig som en transportabel grill til de varme sommerdage på stranden, til teltturen eller campingturen.

 

Kulgrill og kuglegrill hos Backyard Living


Leder du efter en kuglegrill til kul, så behøver du ikke at lede længere. Hos Backyard Living har vi samlet de bedste napoleon kulgrill og røgovne, så du kan komme i gang med at grille som i ‘gamle’ dage – på den helt oldschool måde.

Det kan godt være, at det er en smule oldschool at grille med briketter eller trækul, men vi synes altså det er ret cool. Mestrer du at få alle elementerne til at spille sammen i en almindelig kulgrill eller røgovn, så har du altså vores respekt.

Vi mener ikke at en kulgrill nødvendigvis er oldschool, men derimod ‘new-school’, og skal du også være med på bølgen, hvor man ligesom i ‘gamle’ dage hyggede og brugte lidt mere tid, når man skulle grille, så er det jo bare med at få en kulgrill hjem på terrassen.

Er du klar på oldschool grill hygge på terrassen derhjemme?