x
Grill sammenligner
Vælg op til 3 grill, som du ønsker at sammenligne. Du kan frit vælge mellem gasgrill, kulgrill og træpillegrill.
1 grill valgt
Sammenlign Luk sammenligner

Indlæg af Sven Nielsen (Boemsen), en del af Backyard Living PRO BBQ Team

Hvad er en gasgrill?

 

Der er efterhånden en del, der har vendt den gode gamle kulgrill ryggen til fordel for en gasgrill. Fordelene er mange og åbenlyse, men der er dog stadig nogle, som skal overbevises om, at man ikke gør noget forkert ved at vælge en gasgrill. Og hvad er det nu en gasgrill kan? Og hvordan virker den? Og nu hvad med det gas der?

Jeg har rigtig mange års erfaring med både kulgrill og gasgrill og vil her beskrive, hvad gasgrillen kan og hvordan den virker. 

 

”Mangler gasgrill den rigtige grillsmag?”

Svaret er enkelt: Nej! Argumentet med at man mangler røgsmagen ved en gasgrill er absolut en myte. Ofte bliver røgsmag forvekslet med de kræftfremkaldende stoffer i form af røg, som opstår når varmt fedt drypper ned i gløderne og asken derved flyver op og sætter sig på kødet. Dette har intet med røgsmag at gøre og er bestemt ikke sundt.

Hvis du vil have røg som smagsgiver i en gasgrill, kan du sagtens tilføje ægte røgaromaer til dit kød – og endda i mange forskellige smagsvarianter. Det kan du gøre med træflis i en rygeboks eller såkaldte ’wood chunks’, altså større stykker træ, som lægges oven på grillens Sear Plates. Så kan du ret nemt og hurtigt trylle med røgsmag under låget på din gasgrill.

 

En gasgrill har hurtig opstart

Modsat kulgrillen er en gasgrill næsten omgående klar til at grille; typisk er den klar til brug efter kun få minutter og dermed kan grill-fornøjelsen blive til en hverdagsleg.

Når du skal tænde en gasgrill, sørger du for at gassen er tilsluttet og så drejer du ellers bare på kontrolknapperne. Her kan du skrue op og ned for varmen. I de fleste gasgrill er der automatisk tænding, når du drejer på en af kontrolknapperne, men der findes stadig nogle grill, hvor du antænder gassen i brænderøret ved at trykke på knap samtidig med at du drejer på kontrolknappen. Brænderrørene er placeret strategisk over hele grillarealet i gasgrillen og sørger for en jævn varmefordeling.

 

Hvordan tilslutter og starter du en gasgrill?

Gasgrillen bruger flydende gas som brændsel og det skal tilsluttes grillen. På grillen sidder der en gasslange og for enden af den sidder en regulator. Gasflasken tilsluttes grillen via en gasslange og en regulator, der opretholder et jævnt gastryk, når gassen bliver udledt fra flasken til slangen og videre til grillens brænderrør. Du sætter regulatoren fast på gasflasken og drejer på den lille knap på regulatoren – så kan du se et symbol, der viser, at der nu er åbnet for gassen. Denne type gas er under moderat tryk i gasflasken. Når du åbner for regulatoren på gasflasken lukkes gassen ud ved et tryk på 30 mbar i Danmark. Derved fordamper væsken hurtigt og omdannes til gas.

 

Hvordan får du tændt en gasgrill?

Det vigtigste en gasgrill har behov for er gas, ilt og en gnist. Gassen kommer fra gasflasken, som er tilsluttet gasgrillen. Ilten kommer naturligvis fra luften. Gnisten skal grillen lave – og det sker via en elektrisk tænder, som skaber en gnist, der så videre kan antænde gassen.

Her får du opskriften på hurtig og nem optænding af din gasgrill – rigtigt og sikkert:

  1. Åben grill-låget før du tænder for grillen. Ellers kan du risikere en eksplosiv opflamning når gassen tænder, hvis gassen har ophobet sig i grillen fordi låget var lukket.
  2. Sæt regulatoren fast på gasflasken og åbn for regulatoren, så gassen kan strømme via gasslangen til brænderørerne.
  3. Tryk på kontrolknappen, så der opstår en gnist, der antænder gassen og drej derefter på knappen. Her vil du se, at der kommer flammer ud via brænderne. Kontrolknapperne på grillen illustrerer, hvor meget gas, der slipper ud fra ventilerne til brænderne. Der er ofte to eller flere brænderrør i en gasgrill. Hvert brænderrør har hver sin kontrolknap, som tænder, slukker og skruer op og ned for hvor meget gas, der skal strømme gennem. På den måde kontrollerer du nemt varmen i gasgrillen.
  4. Når du kan se, at der er ild i brænderøret, så luk grillens låg så gasgrillen hurtigere opnår den ønskede temperatur. Dette tager ofte mellem 5 og 10 minutter, før grillen er varm og klar til brug.

 

Hvorfor bliver min gasgrill ikke varm nok?

Nogle gasgrill kan ikke blive ret varme, men hvis du har været vant til at grillen bliver varm og ikke længere gør det, skyldes det ofte mangel på tryk i gasflasken.

Om vinteren kan man også opleve, at en gasflaske fryser til. Det afhænger til dels af temperaturen udenfor og forbruget af gas. Ved et højt forbrug menes det, at du bruger meget gas ved for eksempel at have tændt alle brændere på fuld varme. Herved opsuger gasflasken varme for at gassen kan fordampe. Og hvis luften er koldere end gassen i flasken, så fryser denne til. Det sker oftest for letvægtsflasker. Det er min erfaring, at 11 kilos jernflasker ikke har tendens til tilisning så hurtigt som 10 kilos letvægtsflasker.

En god ide er at opbevare gasflasken et sted, hvor der ikke er frost om vinteren og at du først tager gasflasken med ud til grillen, når den skal bruges. Dermed minimerer du risikoen for at flasken mister pusten og fryser til.

I enkelte tilfælde kan det også være gasregulatoren, som man sætter på gasflasken, der er skyld i, at din grill ikke kan blive varm nok. I så fald kan du købe en ny eller hvis du stadig er dækket af grillens garanti, så kontakte kundeservice der, hvor du har købt grillen.

 

Forskel på letvægts gasflasker og gasflasker i stål

Om sommeren er letvægts-gasflasker klart at foretrække, når de skal skiftes. De er nogle kilo lettere og dermed nemmere at håndtere, og det kilo gas (cirka), der er mindre i letvægtsflaskerne kontra stålflaskerne har ikke den store betydning. Men når vi snakker forår-, efterår- og vinter-grillning er sagen en anden; her er letvægtsflaskens lettere opbygning ikke længere en fordel. Man vil nemlig hurtigere opleve at flasken tiliser, hvilket resulterer i, at man ikke får nok varme i grillen. Og lige her er det smartere med en 11kg gasflaske af jern.

Jeg håber, at mit lille skriv har hjulpet dig lidt på vej ud i mulighederne af grill.

Grill-hilsner fra

Sven Nielsen
– en del af Backyard Living PRO BBQ Team

Vil du se mere til Sven? Så kan du finde ham her:
https://boemsen.com/
https://www.facebook.com/pg/boemsensbbq
https://www.instagram.com/boemsen/

Sven Nielsen

Sven Nielsen er en fast del af vores Backyard Living PRO BBQ Team. Sven repræsenterer Backyard Living til flere demoer og events i Sønderjylland.

#boemsen

Her kan du se Svens seneste opslag på Instagram

Andre har set

Napoleon har gasgrill og tilbehør i alle prisklasser men fælles er den gode kvalitet. Og vi tør godt stå inde for kvaliteten, for vi har testet den igen og igen. Skulle der alligevel opstå udfordringer så har Napoleon markedets bedste garanti, så du er godt dækket ind. Gå på opdagelse i det store sortiment af gasgrill og tilbehør fra Napoleon og find din favorit.

Backyard Living PRO BBQ Team

Vores team består af ca. 25 glade grillnørder fordelt over hele Danmark. Ligesom os, synes de at det fedeste er at stå ude ved grillen. De har en masse viden om grill, fordi de har testet det hele - gennem mange år. Mød dem rundt omkring i byggemarkederne når de hjælper til grill-demonstrationer eller som salgshjælp. De er helt pjattede med at snakke grillopskrifter og nørde produkter, så giv den gas ;-)

Google anmeldelser
4.9
Baseret på 10 anmeldelser