x
Grill sammenligner
Vælg op til 3 grill, som du ønsker at sammenligne. Du kan frit vælge mellem gasgrill, kulgrill og træpillegrill.
1 grill valgt
Sammenlign Luk sammenligner

Indlæg af Lars Wassileffsky, en del af Backyard Living PRO BBQ Team

Hvilken gasgrill skal du vælge?

Jeg har gennem tiden haft rigtigt mange grill, og når det drejer sig om gasgrill, så kan det være svært at finde den helt rigtige. Og skal det nu også være med gas? Man vil jo gerne have den rigtige grillsmag. Jeg har prøvet mange mærker, både billige og dyre, og også fået mange dyrt-købte erfaringer.

Jeg vil her beskrive, hvad jeg tager udgangspunkt i, når jeg skal købe en gasgrill i dag – måske vil det gøre beslutningen lettere for dig.

 

”Hvis det skal smage af grill, så skal det være kul!”

Ovenstående udsagn er klart en myte. Smagen af ’grill’ kommer ikke fra kul. Grill er tilberedning af mad ved en temperatur på over 150 grader, som giver kødet en stegeskorpe og undervejs ”krydres” kødet af det fedt, der drypper ned i kullene på en kulgrill eller på de Sear Plates, der er i en gasgrill. Sear Plates er de trekantede plader, som sidder over brænderrørene og beskytter dem. Flere blindtest på min adresse har vist, at man ikke kunne afgøre, om maden var tilberedt på kul eller gas.

Hvis kul skal have en virkning på tilberedningen, skal temperaturen ligge under 110 grader, hvor det træ, som trækullene er lavet af, afgiver røg med duft/smag. Er grillsmag ved lave grader et must, når du skal købe en gasgrill, så er det også en mulighed at kombinere det. Der findes nemlig et grilltilbehør, som kan lave din gasgrill om til en kulgrill – en ’Kul og Røgebakke’ fra Napoleon. Så bliver gasgrillen pludselig en kulgrill, når du ønsker det – men det kræver, at du køber en gasgrill, hvor der er plads til bakken og hvor grillen er godkendt til bakken. Så hvis du gerne vil grille hurtigt og let i hverdagen og måske bruge mere tid og lavere temperaturer i weekenden, så kan du stadig vælge en gasgrill med god samvittighed. Læs mere om Kul- og Røgbakken her.

 

Hvilken størrelse gasgrill skal jeg købe?

Køb aldrig en grill, der er større i areal, end den mængde mad, du tænker, der skal kunne tilberedes på den. En meget stor grill bruger mere gas på at holde en given temperatur, end en lille gasgrill gør. Om gasgrillen har 3 eller 5 brændere, er mere et udtryk for, hvor stort areal, man skal grille på. En grill med to brændere, kan sagtens levere en temperatur over 250 grader, hvilket er mere end rigeligt for de fleste.
Er man for eksempel 2-3 personer til dagligt og skal grille til lidt vennehygge ind imellem, så er en grill med 2-3 brændere rigeligt.

 

Hvilken temperatur skal min gasgrill kunne klare?

Langt det meste grillmad tilberedes på en temperatur mellem 120 og 180 grader. Hvis det er anden, der lige skal have lidt sprødt skind, så skal man dog op på 230 grader. Det er faktisk kun, hvis man skal lave en rigtig Italiensk pizza, at man har brug for temperaturer over 250 grader. Når det så er sagt, så kan du godt sammenligne temperaturer – man kan sammenligne det med grillens motor. Ved gasgrill hedder det ikke hestekræfter men derimod kW. Så hvis hård varme er vigtigt for dig, så vælg en gasgrill, som har et højt samlet kW.

 

Skal jeg vælge en gasgrill med bagbrænder?

Hvis du drømmer om at lave mad på rotisseri, så du f.eks. kan få kylling på spid, så er det en fordel med en bagbrænder eller infrarød-brænder. Det fungerer lidt på samme måde som en grillindstilling i en ovn – bortset fra at du undgår at få osen indendørs. På et rotisseri løber fedt og kødsaft med rundt, når kødet snurrer på spyddet – og det giver en masse smag til kødet. For mig er det en vigtig ting at have i grillen, da jeg ofte bruger mit rotisseri. Men hvis du blot gerne vil bruge rotisseri indimellem, så er det en feature, som du kan spare på.

 

Skal jeg vælge en gasgrill med sideblus?

En del grill kommer med en variant med sidebrænder. Det er fint at bruge, hvis du lige vil koge lidt kartofler eller grønt. Ulempen er, at de er sensitive og nemt blæser ud – særligt i vindblæste Danmark. Og så er det måske bare lettere at koge kartoflerne inde i køkkenet.

Med et Sizzle Zone-sideblus er der dog nogle helt andre fordele. Her bliver gassen ledt ud over en keramisk plade og temperaturen kommer helt op til 8-900 grader. Her er der både mulighed for at benytte gryder og pander, men også at grille direkte på risten, hvor grillstriber får en helt ny betydning. Efter jeg har fået en grill med Sizzle Zone, er en af vores livretter herhjemme blevet skaftkoteletter, som, på grund af en hurtig karamellisering af de narturlige sukkerarter i kødet, lukkes helt til og bevarer saft og kraft inde i kødet. Vi har aldrig smagt skaftkoteletter og bøffer så lækre før! Prøv det – før din nabo 😉

 

Hvor dyr en gasgrill skal jeg købe?

Pris og kvalitet hænger sammen. Bum. Lad dig ikke forblænde af 5-6 brændere, hvis kvaliteten ikke kan følge med. Er der billige brænderrør i grillen, er resten sikkert også af lav kvalitet. Kig hellere på garantibetingelser, når du vælger grill: Er garantien på brænderrør 2-3 år, så holder grillen heller ikke længere. Er garantien derimod 10-15 år, ja, så kan du have grillen i rigtig mange år. Når man anskaffer sig en ny grill, så tager det tid at vænne sig til dens egenskaber og lære grillen at kende – og det er jo ærgerligt, at den så skal skiftes, når du er mest glad for den.

 

Rustfrit stål eller 304 rustfri stål i din gasgrill?

Rustfrit stål er ikke bare rustfrit. Rustfrit stål kan sagtens ruste, hvis det ikke behandles og vedligeholdes ordentligt – og særligt i Danmark, hvor der aldrig er langt til kysten. Hvis du vil undgå at gå og pudse og pleje din grill for meget, så sørg for at de mest udsatte steder på grillen er lavet i det, der hedder 304 rustfrit stål. Det er mere modstandsdygtigt over for rust end almindeligt rustfrit stål. Faktisk er 304 rustfri stål den bedste type rustfri stål, der bruges i produktionen af grill – du kan kende det på, at det IKKE er magnetisk. De steder på grillen, som udsættes for meget høj varme bør altid være 304 rustfrit stål, emaljeret eller støbejern. Almindeligt stål og almindeligt rustfrit stål vil helt sikkert begynde at ruste – medmindre du husker at pleje det grundigt efter HVER grillning.

 

Mit valg af grill

Med alle disse overvejelser i bagagen spørger du måske, hvilken grill jeg bruger nu? Min nuværende gasgrill er en Napoleon LEX485. Den leverer en ret god varme til et grillareal, der passer godt til mine grillerier. Jeg griller ofte til 15-20 personer og dagligt til 3-4 personer. Brænderrørerne er lavet i 304 rustfri stål og har en garanti på 10 år og derefter 15 år med 50% rabat på køb af nye. Derudover har grillen en høj cookbox og bagbrænder, så jeg har masser af mulighed for at grille med rotisseriet. Og så har den Sizzle Zonen til mine skaftkoteletter.

Grillhilsener fra

Lars Wassileffsky
– en del af Backyard Living PRO BBQ Team

Vil du se mere til Lars? Så kan du finde ham her:
www.instagram.com/wassileffsky_bbq
www.facebook.com/WBBQdk

Lars Wassileffsky

Lars Wassileffski er en fast del af vores Backyard Living PRO BBQ Team. Lars repræsenterer Backyard Living til flere demoer og events på Sjælland.

#WBBQdk

Her kan du se Lars' seneste opslag på Instagram

Andre har set

Napoleon har gasgrill i alle prisklasser men fælles er den gode kvalitet. Og vi tør godt stå inde for kvaliteten, for vi har testet den igen og igen. Skulle der alligevel opstå udfordringer så har Napoleon markedets bedste garanti, så du er godt dækket ind. Gå på opdagelse i det store sortiment af gasgrill fra Napoleon og find din favorit.

Backyard Living PRO BBQ Team

Vores team består af ca. 25 glade grillnørder fordelt over hele Danmark. Ligesom os, synes de at det fedeste er at stå ude ved grillen. De har en masse viden om grill, fordi de har testet det hele - gennem mange år. Mød dem rundt omkring i byggemarkederne når de hjælper til grill-demonstrationer eller som salgshjælp. De er helt pjattede med at snakke grillopskrifter og nørde produkter, så giv den gas ;-)

Google anmeldelser
4.9
Baseret på 10 anmeldelser