Valg af grillrist

08. september 2021

Grillriste

Hvilken type grillrist skal man vælge?

Lars.1

Hvad skal du overveje, når du skal vælge en ny grillrist? Lars Wassileffsky fra vores PRO BBQ Team har rigtig mange års erfaring med grill - på godt og ondt. Her deler Lars ud af sine mange års erfaringer for bedre at kunne hjælpe dig i processen med at vælge grillrist.

Af Lars Wassileffsky

Backyard Living PRO BBQ Team

Hvilken type grillrist skal man vælge?

Der skrives og tales en del om, hvad grillristen skal være lavet af for at være bedst. Skal det være støbejern, rustfrit stål, rustfrit 304 stål, eller måske emaljerede grillriste? Der er ikke et rigtigt eller forkert valg af grillrist, men det er en temperamentssag og som ved så meget andet, så skal du vælge den grillrist, som passer bedst til dig. Og det vil jeg forsøge at hjælpe dig med at spore dig ind på.

Går du eksempelvis efter gode grillegenskaber, men vil undgå for meget vedligeholdelse? Går du efter en billig grill, og deraf er villig til at bruge mere tid på rengøring og vedligeholdelse? Eller går du bare efter det bedste af det bedste?

Valget er dit men forhåbentlig er du lidt bedre klædt på til at træffe det efter at have læst nedenstående.

Grillriste i støbejern

Støbejern er suverænt til grill fordi det er godt til at modtage varme og afgive varme – det betyder flotte stegestreger. Og skulle du være så uheldig at have en grill, der ikke kan blive så varm, så hjælper støbejernet dig med at give god varme til maden.

Hvis du behandler en støbejernsrist rigtigt, så kan den holde næsten evigt. Men det kræver du vedligeholder den – ofte. Det skyldes, at porerne i støbejern står åbne og derfor er det meget modtageligt over for flyverust… og med den kystlinje vi har i Danmark, så oplever vi udfordringer med rust, som de ikke oplever andre steder i verden.

Du vedligeholder en støbejernsgrillrist ved at ”brænde den til” med madolie. Smør den godt ind og læg den i grillen i 30 min. på 200°C. Så kommer der en blank, lidt fedtet overflade på grillristen – på samme måde som på en støbejernspande/gryde, som du bruger på dit komfur. Hver gang overfladen slides af ved brug eller høj varme, når du griller, bliver risten atter sårbar over for rust. Her skal du, med det samme, brænder den til igen, så overfladen genetableres.

Fordele:

  • Ekstrem god varmefordeling
  • Holder længere på varmen
  • Holder længe med den rigtige vedligeholdelse
  • Fantastisk til grillstriber!

Ulemper:

  • Kræver meget vedligeholdelse
  • Ruster let
Støbejern2
Rustfrit 304 Stål2

Grillriste i rustfrit 304 stål

En rustfri 304 stålrist er super solid og holdbar og har svært ved at ruste. Den kræver derfor minimal vedligeholdelse. Den holder i mange, mange år.

Fordele:

  • God holdbarhed
  • Specielt god holdbarhed for rustfri 304-stål
  • Nem at rengøre
  • Stort set vedligeholdelsesfri
  • Fin varmefordeling, hvis grill kan blive varm
  • God til grillstriber!

Ulemper:

  • Hvis grillen har svært ved at blive varm er rustfri stålriste ikke optimale

Stål leder ikke varmen lige så godt som støbejern, så du har ikke samme hjælp i grillristen til at opnå en høj varme, hvis du vælger rustfrit stål. Men igen: Jo dyrere grill, des større chance for at grillristen er i rustfri stål – og det er ikke tilfældigt. Så hvis du vælger en kvalitetsgrill, som eksempelvis Napoleon, så vil du ikke opleve varmeproblemer og derved vil grillriste i rustfri 304-stål kun være en bonus.


Er der forskel på rustfrit stål og rustfrit 304 stål?
Ja!
- der er stor forskel på disse to: 304 er den bedste type rustfri stål, der anvendes til grill.

Kan man teste om en grillrist er i rustfrir 304 stål?
Ja! - alt du skal bruge er en magnet. Hvis magneten ikke hænger fast, så er det rustfrit 304-stål. Alle Napoleons og Traegers grillriste i rustfri stål er lavet i rustfri 304-stål.


 

Emaljerede/procelænsemaljerede grillriste

Emaljerede grillriste er en god og relativt billig grillrist med rigtig gode egenskaber til grillning. Rengøring og vedligeholdelse er meget nemt og kan i det store hele klares med vand og sæbe. Passer du på denne type grillrist, så har du en fin rist i rigtig mange år. Hvis du skulle være uheldig at tabe grillristen på fliserne, så kan der blive slået stykker af emaljen, og så ruster risten desværre ret hurtigt. Og ofte opdager du først rusten, når det er for sent – og så er arbejdet med at rengøre og vedligeholde næsten umuligt efterfølgende.

Fordele:

  • Rimelig god varmefordeling
  • Nem at rengøre
  • Udmærket til grillstriber

Ulemper: 

  • Holdbarhed ved slid/stød
Porcelænsemaljeret
Forkromet

Forniklet/forkromet jern

Materialet bruges ofte som hovedrist i helt billige grill, og her er det ikke en fordel. Men materialet er meget velegnet til f.eks. brødhylder, stegholdere mm. Ud fra min erfaring, bør de aldrig være i grillen fast. Opbevar dem lunt og uden fugt, når de ikke er i brug. De er nemlig særligt følsomme overfor varme/kulde-skift, og har derfor tendens til at ruste hurtigt. De bør derfor altid opbevares indendørs i rengjort tilstand og kan med fordel smøres med lidt madolie, hvis de skal opbevares over længere tid.

Fordele:

  • Billigt
  • Velegnet til stegholder og brødhylder

Ulemper: 

  • Ruster meget let
  • Kræver en hel del vedligeholdelse

Fælles for alle grillriste - tykkelsen er afgørende

Jeg har nu gennemgået lidt af mine dyrt købte erfaringer med grillriste. Men noget jeg ikke har været inde på, er tykkelsen af materialet og det er også afgørende! Jo tykkere rist, des bedre. Her handler det om evnen til at holde på varmen, som er afgørende for at give de skønne grillstriber.

Til sidst kommer her det allerbedste råd til vedligeholdelse af din grillrist:
Brug 15-20 sek. på at rense risten mens den stadig er varm! Brug en træspartel og/eller en grillbørste. Venter du til grillen er kold, skal du i stedet bruge 15-20 min. og her skal der bruges en hel bøtte knofedt 😉

Jeg håber, at du nu føler dig klædt på at vælge den rigtige grillrist for dig. Husk at der findes ikke en rigtig eller forkert grillrist. Der findes grillriste, der passer bedre til den ene grillmester, end til den anden!

Grillhilsener fra

Lars Wassileffsky
– en del af Backyard Living PRO BBQ Team

Vil du se mere til Lars? Så kan du finde ham her:
www.instagram.com/sydhavsgrill_by_wassileffsky
www.facebook.com/WBBQdk

arrow_upward