x
Grill sammenligner
Vælg op til 3 grill, som du ønsker at sammenligne. Du kan frit vælge mellem gasgrill, kulgrill og træpillegrill.
1 grill valgt
Sammenlign Luk sammenligner

Hvad skal du overveje, når du skal vælge en ny grillrist?

Lars Wassileffsky er en del af vores PRO BBQ Team og han har rigtig mange års erfaring med grill - både den gode og den dårlige slags. Derfor har vi spurgt Lars, om han vil dele ud af sine erfaringer for bedre at kunne hjælpe dig i processen med at vælge en grillrist i det materiale, som passer bedst til dit temperament. Det vil han heldigvis gerne. Læs med i artiklen herunder.

Indlæg af Lars Wassileffsky, en del af Backyard Living PRO BBQ Team

Hvilken type grillrist skal du vælge?

Der skrives og tales en del om, hvad grillristen skal være lavet af for at være bedst. Skal det være støbejern, rustfri stål, rustfri 304 stål, eller måske emaljerede grillriste? Der er ikke et rigtigt eller forkert valg af grillrist, men det er en temperamentssag og som ved så meget andet, så skal du vælge den grillrist, som passer bedst til dig. Og det vil jeg forsøge at hjælpe dig med at spore dig ind på.

Går du fx efter gode grillegenskaber, men vil undgå for meget vedligeholdelse? Går du efter en billig grill, og deraf er villig til at bruge mere tid på rengøring og vedligeholdelse? Eller går du bare efter det bedste af det bedste?

Valget er dit men forhåbentlig er du lidt bedre klædt på til at træffe det efter at have læst dette blogindlæg.

 

Grillriste i støbejern

Støbejern er suverænt til grill fordi det er godt til at modtage varme og afgive varme – det betyder flotte stegestreger. Og skulle du være så uheldig at have en grill, der ikke kan blive så varm, så hjælper støbejernet dig med at give god varme til maden.
Hvis du forstår at behandle støbejernsriste rigtigt, og vil bruge tiden på det, så kan det holde evigt. Men det kræver at du sætter sig ind i, hvordan du vedligeholder den – og det skal gøres ofte. Det skyldes at porerne i støbejern står åbne og derfor er det let modtageligt over for flyverust… og med den lange kystlinje vi har i Danmark, så oplever vi udfordringer med rust, som de ikke oplever andre steder i verden.
Du vedligeholder en støbejernsgrillrist ved at ”brænde den til” med billig madolie. Smør den godt ind og læg den i grillen i 30 minutter på 200 grader. Så kommer der en blank, lidt fedtet overflade på grillristen – på samme måde som på en støbejernspande/gryde, som du bruger på dit komfur. Hver gang overfladen slides af ved brug eller høj varme, når du griller, og så bliver risten atter sårbar over for rust. Der kræver det at du, med det samme, brænder den til igen, så overfladen genetableres.

Kort om grillriste i støbejern:

Fordele: Ekstrem god varmefordeling. Holder længere på varmen. Holder længe med den rigtige vedligeholdelse. Fantastisk til grillstriber!
Ulemper: Kræver meget vedligeholdelse. Ruster meget let.

Grillriste i rustfri 304-stål

Grillriste i ristfri 304-stål giver en super solid og holdbar grillrist, som har svært ved at ruste, og deraf kræver minimalt af vedligeholdelse. Den holder i mange, mange år. Bemærk, at der findes rustfri stål og så findes der 304-rustfrit stål. Der er stor forskel på disse to: 304 er klasser bedre og den bedste type rustfri stål, som der anvendes til grill. Man kan teste om det er den ene eller anden type rustfri stål med en magnet: Hvis magneten ikke hænger fast, så er det rustfri 304-stål. Alle Napoleons og Traegers grillriste i rustfri stål er lavet i rustfri 304-stål.
Hvis din grill har svært ved at blive varm, så kan det være en ulempe at have grillriste i rustfri stål. Også hvis det er rustfri 304-stål. Stål leder nemlig ikke varmen lige så godt som støbejern, så du har ikke samme hjælp i grillristen til at opnå en høj varme, hvis du vælger rustfri stål. Men igen: Jo dyrere grill, des større chance for at grillristen er i rustfri stål – og det er ikke tilfældigt. Så hvis du vælger en kvalitetsgrill, som fx Napoleon, så vil du ikke opleve varmeproblemer og derved vil grillriste i rustfri 304-stål være en bonus.

Kort om grillriste i rustfri stål:

Fordele: God holdbarhed. Specielt god holdbarhed for rustfri 304-stål. Nem at rengøre. Stort set ingen vedligeholdelse. Fin varmefordeling, hvis grill kan blive varm. God til grillstriber!
Ulemper: Hvis grillen har svært ved at blive varm, så bliver det også sværere at få grillstriber på maden, hvilket også er en ulempe. Men bliver grillen varm, så er det ingen problem.

Emaljerede grillriste

Emaljerede grillriste er en god og relativt billig grillrist med rigtig gode egenskaber til grillning. Rengøring og vedligeholdelse er meget nemt og kan i det store hele klares med vand og sæbe. Passer du på denne type grillrist, så har du en fin rist i rigtig mange år. Hvis du skulle være uheldig at tabe grillristen på fliserne, så kan der blive slået stykker af emaljen, og så ruster risten desværre ret hurtigt. Og ofte opdager du først rusten, når det er for sent – og så er arbejdet med at rengøre og vedligeholde næsten umuligt efterfølgende.

Kort om emaljerede grillriste:

Fordele: Rimelig god varmefordeling. Nem at rengøre. Udmærket til grillstriber!
Ulemper: Holdbarhed ved slid/stød

Forniklet/forkromet jern

Materialet bruges ofte som hovedrist i helt billige grill, og her er det ikke en fordel. Men materialet er meget velegnet til f.eks. brødhylder, stegholdere mm. Det er min erfaring at de aldrig bør være i grillen fast. Opbevar dem lunt og uden fugt, når de ikke er i brug. De er nemlig særligt følsomme overfor varme/kulde-skift, og har derfor tendens til at ruste hurtigt. De bør derfor altid opbevares indendørs i rengjort tilstand og kan med fordel smøres med lidt madolie, hvis de skal opbevares over længere tid.

Kort om grillriste i forkromet/forniket jern:

Fordele: Billigt. Velegnet til stegholder og brødhylder.
Ulemper: Ruster meget let. Kræver en hel del vedligeholdelse.

Fælles for alle grillriste

Jeg har nu gennemgået lidt af mine dyrt købte erfaringer med grillriste. Men noget jeg ikke har været inde på, er tykkelsen af materialet og det er også afgørende! Jo tykkere rist, des bedre. Her handler det om evnen til at holde på varmen, som er afgørende for at give de skønne grillstriber.
Og inden jeg slutter, så kommer her det allerbedste råd til vedligeholdelse af din grillrist:
Brug 15-20 sekunder på at rense risten mens den stadig er varm! Brug en træspartel og/eller en grillbørste.
Eller vent til grillen er kold, og brug 15-20 minutter… her skal der bruges en hel bøtte knofedt 😉

Hvis du er nået igennem teksten og hertil, så håber jeg, at du føler dig klædt på at vælge den rigtige grillrist for dig. Husk at der findes ikke en rigtig eller forkert grillrist. Der findes grillriste, der passer bedre til den ene grillmester, end til den anden!

Grillhilsener fra

Lars Wassileffsky
– en del af Backyard Living PRO BBQ Team

Vil du se mere til Lars? Så kan du finde ham her:
www.instagram.com/wassileffsky_bbq
www.facebook.com/WBBQdk

Lars Wassileffsky

Lars Wassileffsky er en fast del af vores Backyard Living PRO BBQ Team. Lars repræsenterer Backyard Living til flere demoer og events på Sjælland.

#WBBQdk

Her kan du se Lars' seneste opslag på Instagram

Google anmeldelser
4.9
Baseret på 10 anmeldelser