Tips til krydring af din steak
30. november 2022
30. november 2022
Det er som sådan ikke kompliceret at krydre en steak, men skal du bruge rub eller marinade, og hvornår skal du krydre din steak for at opnå den bedste smag? Her finder du en guide, der kan besvare dine spørgsmål.
Smagen afhænger naturligvis først og fremmest af kødets kvalitet. Kød med et højere fedtindhold, såsom ribeye, har også mere smag end et magert kødstykke som f.eks. mørbrad. Det skyldes, at der sidder masser af smag i kødets fedt, og når kødet grilles, vil temperaturstigningen få fedtet til at smelte og afgive saft, kraft og smag til din steak.
Hvis du vil tilføre endnu mere smag, kan du krydre bøffen med krydderier og rub eller marinere den.
Du kan bruge begge dele på din steak eller steg, men er det din plan at grille en steak over direkte varme, er en rub det bedste valg. En steak, der er blevet marineret, har mere saft på overfladen, hvilket får den til at stege langsommere ved direkte varme. Det kan derfor være svært at få ordentlige grillstreger og en stegeskorpe, hvis den er marineret sammenlignet med en, der er tør før tilberedning.
Derudover kan marinader let brænde på, når det udsættes for høj varme - især hvis marinaden er meget sukkerholdig. Hvis du f.eks. ønsker at tilføje en fed BBQ-marinade til din steak, så anbefaler vi derfor at pensle kødet let kort tid før, at det er færdigt. Derved mindsker du risikoen for, at marinaden brænder på.
Det er bedst at salte kødet mellem 1 og 24 timer før tilberedning. Brug 1 tsk. salt pr. halvkilo og fordel det jævnt på begge sider og stil din steak i køleskabet utildækket. Ved at krydre tidligt kan salten nemlig arbejde sig ind i kødet og afkølingen fjerner fugt fra kødets overflade, så det tilberedes hurtigere.
Hvis du bruger en krydderiblanding, også kaldet "rub", så tilføj først denne lige før tilberedning. Pensl din steak med lidt olivenolie før du påfører rubben, så sidder den bedre fast.
Du har måske hørt, at det er en fordel at tage kødet ud af køleskabet i god tid inden tilberedningen, så det opnår stuetemperatur. Flere tests har dog vist, at temperaturen på kødet ikke stiger væsentligt. Så det er altså ikke forkert at tage kødet ud tidligt, men glemmer du det, er det altså minimalt, hvad betydning det har.
Krydderier med en kraftig smag passer bedst til steak.
Sort peber er det bedste krydderi til steak, og giver en god kraftig kontrast til kødets smag uden at overdøve. De fleste grilleksperter foretrækker friskkværnet peber, som har en mere markant smag end den formalede variant.
Hvidløg fungerer altid godt med en steak. Det giver en skarp smag, der matcher kødets stærke smag rigtig godt. Friskhakket hvidløg er at foretrække, men hvidløgspulver er et fint alternativ.
Urter som basilikum, timian, oregano og rosmarin er traditionelle krydderier til kød. De tilfører duftnuancer, der forbedrer hele madoplevelsen. Tørrede krydderurter kan være en del af en rub, eller hvis du steger din steak på en stegeplade med smør, kan du tilføre krydderurter til stegesmørret.
Kværnede krydderier som cayennepeber, koriander og spidskommen har kraftige smagsnuancer, der passer godt sammen med en steak. De kan tilsættes til din rub og påføres lige før tilberedning. En ulempe er, at de kan brænde på kødets overflade.
Et let pift af krydderier er det bedste. For meget rub (især hvis rubben indeholder formalede krydderier) kan brænde i overfladen. Alternativt kan du vente med at krydre til efter tilberedning, enten direkte eller ved at lave en smørsauce med smag til at hælde over din steak.
For at gøre det nemt for alle at tilberede lækre steaks, har Traeger udviklet færdiglavede grillkrydderier. Traegers kulinariske team af eksperter, in-house grillkokke og influencere skabte de smagfulde blandinger med Traegers kunder i tankerne.
Find udvalget her