Nørd nu med det
01. januar 2023
01. januar 2023
Danskerne er madglade. Vi elsker at kokkerere i hjemmet, og der er rig mulighed for at eksperimentere med opskrifter og råvarer. En af Danmarks store madentusiaster er kogebogsforfatter og influencer Mads Niemann, som viser, at madlavning både kan være eksperimenterende, velsmagende og sjovt at lave.
Lyt altid til din mave. Det er her, at passionen bobler, og sådan var det også for Mads Niemann. For selvom madlavning i dag er alfa og omega for Mads, så har det ikke altid været sådan.
- Jeg er jo ikke udlært indenfor madlavningsfaget, og jeg har ikke nogen kokkeuddannelse. Jeg er derimod uddannet tømrer og bygningskonstruktør, og det har været min beskæftigelse i 10 år. Jeg havde dog en mavefornemmelse, der pegede mig i en anden retning, men der gik faktisk lang tid, før jeg lyttede til den. Jeg har jo altid været glad for mad, og da jeg endelig begyndte at nørde med madlavning, greb det hurtigt om sig og blev ambitiøst, fortæller Mads.
Efter Mads valgte at følge sin mavefornemmelse, blev madlavningen hævet til et professionelt niveau, og i dag kan han bl.a. skrive en kokkestilling på restaurant Abstrakt i Hirtshals samt adskillige opskriftsbøger på sit CV. I dag er Mads selvstændig og udarbejder opskrifter til forskellige maduniverser og firmaer.
En grill kan noget særligt
For Mads hænger madlavning og grill uløseligt sammen, og han har gennem tiden tilberedt mad på adskillige grilltyper. I dag er det en Napoleon gasgrill, som har indtaget terrassens centrum. - Jeg elsker at grille, og jeg kan især godt lide at lege med de særlige grill- og røgsmage, som man kan inkorporere i maden. Madvarer som fortjener en lækker stegeskorpe eller en flammegrillet smag skal helt sikkert laves på grillen. Den slags laver jeg altid på SIZZLE ZONEN, og den bruger jeg også til mad, som skal tilberedes i kort tid ved høj varme, såsom blæksprutte eller nyretapper. Jeg holder virkelig meget af den sidebrænder, fortæller Mads.
Det er dog ikke kun lynstegninger, som Mads ynder at bruge grillen til. Hvis man går over i den modsatte boldgade til langtidsstegninger, så har grillen også nogle særlige funktioner, som Mads tager i brug.
- Når man langtidsgriller, kan man med stor fordel tilføre røg til maden, og fordi det foregår over lang tid ved lav temperatur, så får man en helt unik smag. Det vil sige, at du får noget ganske andet mad, end du ville kunne udarbejde i et traditionelt køkken. Derudover er rotisseriet eminent, hvis man gerne vil have sprød svær, og det bliver blot endnu nemmere, hvis grillen også har bagbrænder. Det er faktisk rigtig nemt at få ting sprøde med en bagbrænder frem for bare at smække det ind i ovnen på varmluft. På grillen er det simpelthen bare nemmere at styre.
Artiklen fortsætter efter opskrifterne...
Det handler om råvarerne
Et velsmagende måltid kan blive hjulpet godt på vej via grillens egenskaber, men hvis ikke råvarerne er gode fra starten af, så bliver måltidet også derefter. Derfor har Mads altid fokus på de gode råvarer, og grøntsager dyrker han gerne selv i sin have og drivhus.
- Den gode råvare for mig betyder sæsonvarer. Jeg laver altid mad med det, som er bedst lige nu, og gerne det vi kan dyrke herhjemme afhængigt af årstiden. Tomater vil jeg f.eks. helst bruge om sommeren, når vi kan få gode danskdyrkede tomater, og jeg elsker, når jeg kan plukke årets første modne tomat. Her får man bare en langt bedre smag end i tomater, der bliver importeret fra udlandet senere på året.
Danskernes syn på råvarer og hjemmelavet mad, er noget, som Mads oplever har fået et løft.
De klassiske koteletter, pølser og bøffer har nu fået selskab af særlige kødtyper såsom nyretapper og porchetta. Det giver masser af muligheder på grillen, og der er rig lejlighed for at udforske kødudskæringer – også de gamle klassikere, som ofte kan blive overset.
- Hvis jeg skal anbefale nogle kødtyper, så synes jeg selv, at nakkefilet er rigtig lækkert, og det kan tilberedes på flere forskellige måder. Det kan skæres ud i tynde koteletter og lynsteges. Omvendt kan du også langtidsgrille nakkefileten, og f.eks. lave det til pulled pork. Derudover synes jeg, at det er rigtig spændende med de nye typer udskæringer, som man ikke tidligere har kunnet finde i Danmark, som f.eks. secreto, pluma og presa fra sortfodsgrisen. Jeg holder desuden af at grille grøntsager i alle afskygninger, f.eks. kål, jordskokker, rødbeder, gulerødder – alt sådan noget, som vi har til at gro i den fine muld herhjemme.
Kort og godt handler det egentlig om at have det sjovt med madlavningen og prøve forskellige ting af, fortæller Mads.
- Bare grill noget mere! Kom ud og få noget frisk luft, og nyd hyggen samt de særlige egenskaber, som en grill kan levere. Lige så snart du f.eks. har noget, der skal steges lynhurtigt, så gå ud på din terrasse og brug SIZZLE ZONEN. Eksperimenter med madvarerne, prøv nogle nye opskrifter af og så nørd for guds skyld med det.